Błonnik, zwany też włóknem pokarmowym, stanowi tę część żywności pochodzenia roślinnego, która jest odporna na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym człowieka. Zalicza się go do tzw. substancji balastowych, gdyż nie jest wchłaniany do organizmu i przez to bezpośrednio wykorzystywany. Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny: Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny powoduje wzrost wydalania kwasów żółciowych i cholesterolu z kałem co prawdopodobnie zmniejsza stężeniu cholesterolu we krwi. Pomaga on również w tworzeniu bardziej miękkiego stolca Błonnik nierozpuszczalny pomaga w wypróżnieniach i przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z trawieniem oraz zapobiega nowotworom okrężnicy. Wchłania on kilka razy więcej wody niż wynosi jego ciężar oraz pęcznieje w jelitach. Dla kogo Błonnik? - Dla wszystkich ludzi jako codzienne uzupełnienie zapotrzebowania w błonnik,
- Dla osób odchudzających się,
- Dla osób cierpiących na zaparcia,
- Dla osób mających problem ze zbyt wysokim cholesterolem,
- Dla osób cierpiących na cukrzycę,
- Dla kobiet w ciąży,
- Dla osób chcących się zdrowo odżywiać.
Badania naukowe prowadzone przez niezależne ośrodki udowadniają, że błonnik obecny w codziennej diecie: - Pomaga obniżać poziom cholesterolu, hamując jego wchłanianie oraz oczyszcza główne arterie i wątrobę.
- Pomaga obniżyć ryzyko zachorowań na raka i cukrzycę.
- Pomaga zapobiegać wielu schorzeniom cywilizacyjnym,
- Jest naturalnym środkiem szczególnie polecanym osobom walczącym z nadwagą
- Pomaga w trawieniu i lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych zawartych w pokarmach,
- Neutralizuje wolne rodniki,
- W naturalny sposób oczyszcza organizm z resztek pokarmowych
- Uaktywnia perystaltykę jelit,
- Nie uzależnia!!
Dlaczego Błonnik? - Produkt 100% naturalny,
- Konsystencja proszku pozawala na dodawanie Błonnika do wszystkich potraw,
- Prosty sposób użycia,
|